Vi renoverar

Det är svettiga kvällar inne i Mileons rum numera, taket är så gott som uppe nu - hade räknat lite fel så vi ska in idag och införskaffa mer tak. Igår när takplattorna tog slut så började vi grundmåla det tak som kommit upp. Svettigt var det, blev några kalla öl medans. Trots vi för sådant oväsen så sover lillskrutten så fint i rummet intill, något vi inte trodde var möjligt innan - så nu vågar och orkar vi ta tag i hans rum. Ska bli så skönt när det är färdigt!

Annars fyller vi dagarna med massa tok, vi har åkte på småtrippar här och var och funderar  ust nu att spontant åka ner till Göteborg en sväng och hälsa på Mileons farbror och bo i hans pittoreska torp på Orust. Så idylliskt! Vi får helt enkelt se hur vi gör. Vi har det gott iallafall, och det är väl huvudsaken?!


Thaikyckling

1 kycklingfilé
½ burk kokosmjölk
3 dl kokt ris / alt. kokta äggnudlar i motsvarande mängd / alt. 6 kokta potatisar
2 dl broccoli
2 dl blomkål
1 krm paprikapulver
1 tsk citronsaft

Skär kycklingfilén i mindre bitar och låt koka försiktigt i kokosmjölken, ha även i broccoli o blomkålen i mindre bitar tillsammans med paprikapulver, vitpeppar och citronsaften. När allt känns färdigkokt så tillsätt ris/nudlarna/potatisen och mixa till önskad konsistens. Tillsätt smör/olja.

Falsk Chili con carne

200 g köttfärs
½ st paket krossade tomater
1 st lök
1 burk majskorn alt. en burk med majspuré beroende på önskad konsistens
chilipulver
¼ vitlöksklyfta
ev. vatten
ris

Koka köttfärsen, hackad lök o majsen i dem krossade tomaterna. Tillsätt ev. mer vatten. Smaksätt med en gnutta chilipulver och en fjärdedels pressad vitlöksklyfta. Tillsätt olja/smör. Mixa ihop med kokt ris. Tillsätt smör/olja.

Plask!

Igår premiärbadade Mileon i badhus tillsammans med mig och sin morbror, mostrar och kusin. Lite skeptisk men det var roligt och plaska i jättebaljan efter ett tag :-) Var riktigt livat i varmbassängen så tror det var lite därför med. Men vi hade en bra dag, en dag som vi alla andra år tidigare firat vår älskade mamma. Nu beslöt vi att styra upp en syskonträff och "fira" mamma på så vis. Det behövdes!


En annan är ju smal som en sticka och mår sjukt dåligt över att visa upp sig i badkläder, men det gick över förväntan faktiskt. Nu får vi allt ta och försöka bada lite oftare med lilleman, pappan som inte var med igår är sugen på att åka och bada med sin familj snart :-)

Lax med couscous/ris

3 dl couscous/ris
Ca 400 g lax
1 purjolök
3 dl ärtor
Ett par sparris
2 dl koksnötsmjölk

Kryddor: citron, rosmarin, ingefära

Skär grönsakerna och laxen i bitar. Skölj couscousen. Lägg i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och häll på kokosnötsmjölken, låt sjuda ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka och laxen helt genomkokt. Smaka av med lite citronsaft, rosmarin och lite ingefära. Tillsätt olja/smör. Mixa/mosa till önskad konsistens.

33 veckor

Det har varit ett litet kort uppehåll pga semester, blir nog inte lika frekvent med veckouppdateringarna som innan nu heller. Vissa veckor har det inte skett några större framsteg ändå :-)

  • Nu äter vi både lagad lunch och middag, även vissa fiskrätter går i men dock inte hela portioner. Mängden mat som går i den lilla magen numer är för det mesta en hel burk och ibland pressas det även ner lite frukt också. Det ska givetvis smaka mycket! Köpt burkmat går även ner om man kryddar extra, men det mesta maten han äter är hemlagad då mamman föredrar det. Köpt burkmat funkar när man är på språng :-)
    Dock har han blivit dålig på att dricka vatten/välling. Han börjar mer o mer rata vällingen som ges vid nattningen. Går sällan i mer än 50 ml numer. Håller koll på kisseriet och hoppas detta är något tillfälligt!
  • Häver sig upp mer med armarna när han ligger på mage, och snurrar runt mer - han ligger sällan kvar på samma ställe. Och nu har det släppt med att vända sig åt båda hållen, tidigare vägrade han själv utan behövde lite hjälp - nu stånkas det runt och oj så nöjd han blir. Försöker hinna med o se och uppmuntra mycket. Men nog är han rörligare alltid!
  • Sitter gör han, men ännu inte riktigt stadig utan tippar över lite titt som tätt - men sitter mycket bättre än senaste uppdateringen.
  • Är tröttare och sover mer om dagarna, det händer väl mycket som måste sorteras upp i huvudet förstås.
  • Gåstolen använder han gärna, han har greppat hur man tar sig fram och hittar gärna på massa bus - blommor som står på golvet är väldigt utsatta just nu för Mileons nyfikna händer. Något han kommit på det senaste är att man kan använda gåstolen på andra vis med, genom att stå och studsa i den - han studsar runt jämfota och tar sig fram med världens fart!
  • Har varit väldigt känslig för livlig miljö, det blir för mycket för honom - nu är det mycket bättre och leka med andra barn funkar desto bättre. Förut var det hemskt otäckt när andra barn skrek eller grät, då behövdes det inte mycket för att börja stortjuta själv.
  • Börjat busa med mamman på skötbordet, han sparkar och vrider sig som en ål så man tappar greppet om honom - speciellt när man håller i hans fötter för att göra rent efter bajsblöjor. Helt hopplös har han blivit så vi kan nästan bli "osams" vid skötbordet när tålamodet är dåligt för mamman.
  • Vi kampas också när det gäller att spänna fast honom i bilstol och vagn - han hänger sig framåt och gör allt för att inte bli fastspänd. Dock vinner alltid mamman o pappan i detta läget, hårda bud!
  • Låtsashostar, det är roligt för då får man uppmärksamhet tydligen. Ha ha!
  • Småspyr fortfarande en hel del, det verkar komma lite närsom - strax efter mat och ända fram till han snart ska äta nästa mål. Det växer ju bort men ack så mycket merjobb när han nu äter riktiga mål, mycket fläckar på kläder blir det! :-)
  • Vår katt är mycket intressant, den jagar han gärna runt i gåstol och även försöker få tag på när den går förbi honom. Även sitter katten gärna med nedanför bordet nu av någon anledning när det vankas mat för Mileon, då sitter han gärna och tittar ner och försöker klappa katten.

Hemma för ett tag

Vi hade en jättebra tripp till Åland, vädret var för det mesta på vår sida och stugan var jättefin. Vi promenerade en hel del, och Mileon fick åka bärsele också då det alltid inte är ypperligt med barnvagn. Premiäråkte bärsele på ryggen med, han somnade rätt fort då. Lillskrutten uppförde sig ypperligt, visst var det heltrist att åka så mycket bil emellanåt men annars var det sällan kink. Han sov i eget rum i stugan och det gick jättebra. Förmodligen åker vi tillbaka till samma stugby om några år med några gemensamma vänner med barn i samma ålder som M, blir lite trevligare på kvällskvisten också.

Är redo för en nästa tripp, dock har vi inte riktigt bestämt oss vad vi ska hitta på - blir sådär härligt spontant tror jag, något som vi annars varit duktiga (?) med alla andra år innan Mileon. I sista minuten typ. Bara hålla efter med tvätten nu så är det enkelt och bara packa ihop kvällen innan :-)

Här hemma har vi lyckats med o nöta upp hela stortån, eller ja - Mileon har väl stått för den biten. Har märkt tidigare att när han suttit i gåstolen att han skavt bort hudlager på tårna, små bitar här och där som läkt ihop snabbt. Igår satte jag honom i gåstolen då jag skulle göra iordning vällingen innan jag tog itu med lillskrutten för läggdags. Då hade han inga strumpor på sig då det var så varmt, när jag tog upp honom så blödde han på stortån. Tvättade av honom och såg att hela huden var avskavd på tådynan. På med gasbinda och lite tejp och en liten bön om att det skulle läka fint.

Hädanefter är det ett MÅSTE att ha strumpor på när han ska sitta i gåstolen, dock blir det ett uppehåll med den nu då tån måste få läka. Så typiskt bara, blir ju inga bad eller så nu - och strumpa måste vi ha på oavsett om det är varmt eller kallt för att få ha bandaget på för lilleman. Fotsvett är väl härligt på bebisar? :-)

Ser att folk efterfrågar recept här o där på bloggar, jag har ju lagt ut något men har nu lagt ut dem vi brukar använda oss utav flitigt här i egen kategori som heter Recept - kanske kan vi inspirera någon av våra läsare med dessa.

Har en känsla av att jag inte kommer uppdatera så flitigt här längre, men när lusten faller på så blir det nog ett inlägg då och då!

Mellanmål

Mellanmål kan man ju göra enkelt hemma med, här blir det inte så ofta hungern sätter till mellan våra riktiga mål men det kommer väl det med mer och mer framöver ju rörligare han blir.

Här kommer några enkla favoriter hos oss:

Äppelmums


3-4 äpplen
1/2 dl vatten

Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar. Koka äppelbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Mosa eller mixa till lämplig konsistens.

 


 

Blåbärspuré


2 dl blåbär, färska eller frysta
1/2 dl vatten
2 tsk potatismjöl/rismjöl/maizena + 2 tsk kallt vatten

Koka upp bär och vatten och låt koka på svag värme i ungefär 2 minuter. Vispa sönder bären under tiden. Blanda ut redningen med lite kallt vatten. Häll i redningen under omrörning. Låt allting koka ihop under omrörning i ungefär 2 minuter. Mixa med mixerstav för riktigt slät puré.

 


 

Hallonmos


3-4 äpplen
1 dl hallon
halv dl vatten

Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar. Koka äppelbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Blanda i hallonen och mosa eller mixa till lämplig konsistens.



Äggröra kall, 1 port.

1 ägg
1 msk smör

Koka ägget nästan hårdkokt, skala och mosa upp det. Smält smöret och blanda i äggröran.



Äggröra ljummen, 1 port.

1 ägg
1 tsk mjölk

Knäck ägget och vispa ihop det med mjölken i en kopp, låt stå i ett vattenbad och rör om tills ägg o mjölk stelnat till. Låt svalna något. Funkar fint och göra innan och värma upp i mikro.

Fiskgrytan (som slinker ner här hemma)

Fiskgryta med rotsaker

ca 400 g torsk eller annan vit liknande fisk
6 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 vitlök
Vatten
1-2 tsk persilja
Svartpeppar
Vitpeppar
Mjölk
Smör/olja

Skala och hacka upp potatis, morot o palsternackan. I en stor kastrull och täck med vatten, låt koka upp och ha i persilja och pressad vitlök. Krydda med svart o vitpeppar. När rotsakerna är klara så ha i fisken (gärna i mindre bitar) och låt den sjuda sig klar. Häll ur vattnet och mixa till valfri konsistens, tillsätt smör/olja och ev. en skvätt mjölk.

Köttfärssås och spaghetti

Köttfärssås och spaghetti

200 g köttfärs
½ st paket krossade tomater
1 st liten lök
1 st morot
basilika
¼-½ vitlöksklyfta
ev. vatten
Kokt pasta

Koka köttfärsen, hackad lök o morot i krossade tomaterna. Tillsätt ev. mer vatten. Smaksätt med basilika och den pressade vitlöksklyftsdelen. Tillsätt olja/smör. Mixa ihop med kokt pasta (ej fullkorn).

Kycklinggryta med smak av timjan

Kycklinggryta med smak av timjan


1 stor kycklingfilé
5-6 st potatisar
2 st morötter
1 st lök (liten)
1 krm timjan
vatten

 

Skala o hacka upp morot, potatis o lök. Ha i kastrull och täck med vatten, ha i timjan, låt koka ca 10 minuter medans du skär upp kycklingen i bitar. Ha i dem med och koka tillsammans ca 10 minuter till. Ha ur kvarvarande kokvatten. Tillsätt olja/smör. Mixa ihop.


Kyckling och Pasta

Kyckling och Pasta

1 kycklingfilé
1 broccoli, eller någon annan grönsak du har hemma
1 gul lök
en burk hela tomater
pasta
oregano/basilika
vatten

Skär kycklingen och grönsakerna i bitar, lägg allt i en gryta. Häll på tomaterna och vatten så det täcker.
Koka i ca 30 minuter, allt ska vara ordentligt genomkokt. Tillsätt olja/smör. Mixa till önskad konsistens.

Pasta med broccoli

Pasta med broccoli

2 dl broccolibuketter
1 dl pasta, gärna någon form av pyttepasta
1 vitlöksklyfta
1-2 msk ricottaost, creme fraiche eller kesella

Dela broccolin i små buketter och krossa pasta in småbitar om du inte använder pyttepasta.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i broccolibuketterna, pastan och vitlöken. Välj själv om du använder en hel vitlöksklyfta eller finhackar den. Koka tills pastan är mjuk.
Häll av kokvattnet men spara lite för spädning. Om du valt att använda en hel vitlöksklyfta så kan du plocka ur den om du tror att den ger för mycket smak. Mosa och späd med lite av kokvattnet för rätt konsistens.
Blanda i ricottaosten, creme fraiche eller kesellan.

Köttgryta

Köttgryta för barn

200g nötkött (t ex grytbitar)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
minst 2 dl vatten
2 tsk saltfri buljong (kan uteslutas)
1 lagerblad
1 krm timjan
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 morötter
2 potatisar
1 purjolök

Skala potatis och morot och dela i mindre bitar. Hacka löken och dela köttet i grytbitarna i mindre ca 1 cm stora bitar. Finhacka eller pressa vitlöken.
Smält smöret i en gryta. Blanda i mjölet. Lägg i kött, potatis, morötter, lök och purjolök. Blanda om och häll på vattnet. Fyll på med vatten så att det precis täcker ingredienserna. Om du häller på mycket mer än 2 dl vatten så öka buljongmängden lite. Lägg i ett lagerblad och timjan.
Koka upp och låt koka på svag värme ca 40 minuter tills köttet blivit mört. Plocka ur lagerbladet. Mosa eller mixa till varfri konsistens.

Nu tar vi semester!

Ja nu är bilen fullpackad med allt, och lite till. Men vi har säkert glömt något - det skulle inte förvåna mig ett dugg! Men nu far vi ändå iväg på vår första semester som en liten familj, familjen vi längtat att få vara. Ser verkligen fram emot en skön vecka med mina fina grabbar.

Så ingen uppdatering blir det inte på ett tag framöver, vi får se om jag uppdaterar något mer under sommaren eller om det blir långsemester från bloggen. Vi ska njuta av sommaren och bara vara nu ett tag!



Ha det gott allesammans!

El?

Idag kommer elektrikern! För att titta. Så om vi får någon el kopplat får vi se helt enkelt? Hah! Det jag målar? Jag har hakat av Mileons dörr för att måla den. Ska göra likadant med vår sovrumsdörr. Får se om man tycker det är okej eller inte sen? Nåja, nya dörrar blir det framöver ändå så det är något som får hänga med ett tag till - en liten uppfräschning skadar icke!

Och jag skriver ju verkligen konstigt, just det här med föräldrapenningen så hade jag igår planerat fram till Mileons ettårsdag, det lät nästan som mina dagar var slut efter det - vilket dem inte är på långa vägar. Mycket skönt, här har det snålats just för att vi ska kunna vara hemma till nästa sommar minst, och ändå ha många dagar över. Men jag hade planerat så bra, och begärt ut dagar fram till M's födelsedag. Så skulle jag helt plötsligt klämma in semesterdagarna på det. Nej då ville jag göra om och göra rätt. Så ringde in idag till FK och makulerade min första begäran.

Varmt idag! Gjort ärenden med lilleman, mycket bilande och det är ingen höjdare tycker han - bilen blir ju så varm fort när man springer ut och in på alla ställen. Men skönt när väl bilen blivit sådär sval igen. Sedan har vi packat vidare här hemma, idag har jag tagit M's kläder. Allt ligger huller om buller i ikea-påsar just nu, har inte haft tid o hämtat upp väskorna. Förberett för grillning ikväll, blir väldans trevligt det :-) Jag är hungrig, kom på mig själv att jag inte ätit någon lunch idag. Suck, blir lätt att jag blir bortglömd när man har mycket o göra. Ska göra någon macka o ta någon yoghurt till så har jag lite energi till målandet också ikväll.

Semesterdagar

Fick blankett från chefen idag att fylla i och skicka in för att förlänga min tjänstledighet, och en notis om att ta ut minst 20 semesterdagar. Jag som imorse hade suttit och knåpat till det så bra med planeringen för att vara hemma tills Mileons 1-årsdag med föräldrapenningen. Nu måste jag sitta o köa imorgon till FK för att häva min "plan" för att göra om. Har ändå fått till det lite provisoriskt.

Så blir hemma iallafall till nästa år nån gång som det ser ut nu, vi bestämde bara provisoriskt jag och min chef tillsammans just datumet till 1/9. Men nej, nu blir det förlängt så får vi se om pappan kanske går hem då eller om jag blir hemma någon månad till. Den som lever får se!

Första dagen med tant röd också, ryggen håller verkligen på och går av efter en dag med massa saker i vanlig ordning.

Nu blir det nattning av son och så ska jag slänga i lite toning i håret och ta mig en välbehövlig dusch. Har målarfärg överallt känns det som, lyckades splasha färg i vanlig ordning det första jag gör när jag får tag i en pensel och målarburk.

Hej hå!

Flängde runt igår, och idag har jag bäddat rent och städat lite uppe. Sorterat och donat i garderob o skåp. Fixade pajdegar till fem pajer. Packade även lite inför Åland, tog sängkläder, badlakan och kökshanddukar i en liten ikeapåse. Proppfull. Ja det bådar gott detta, vill inte se all packning vi ska klämma in i vår lilla kombi. Vi pratade om att skaffa rails o få upp takboxen men vi är ju ändå på gång och byta familjebil, snart så. Lyckas vi få till underverk nummer två så byter vi bil illa kvickt. Nu får vi se vad vår lilla kombi går för :-)


Pappan i huset knallade in i Mileons rum o fixade, jag fick dock med mig honom en sväng till Köpis för att göra ärenden och handla mat. Nu är vi hemma igen och ska väl fortsätta fixa på varsitt håll. Jag ska göra pajer och middag, pappan renoverar vidare. Renoveringen går sakta, hoppas vi snart kan finlira - det är ju mer genomförbart även kvällstid då Mileon sover i rummet brevid utan att han vaknar. Nu när varken golv, väggar eller tak är klara så är det mycket maskiner och buller. Så snart det är klart så kommer det nog gå fortare och bli klara - hoppas jag?!

Mileon han sover på nedervåningen medans pappan grejar, där funkar det tydligen att sova utan att bli väckt. Tur det! Förut så hade vi honom ofta ute i vagnen dagtid när pappan skulle fixa i det rummet.

Nästa vecka kommer gå i ett kick har jag en känsla utav... har inbokat dejter och så är det mycket to-do's innan vi åker, ska även tvätta igenom berget nere i tvättstugan, packa. Och på det gärna hinna slipa o måla lite dörrar också.
Vädret kommer väl inte vara det bästa heller veckan som nu kommer? Ja, är väl inte särskilt förvånad om vi får taskigt väder även på Åland. Ha ha! Tur vi har fin stuga med omnejd, vi får basta ihjäl oss och pimpla vin, öl och äta så vi rullar på båten igen hemåt.


Idag blir Mileon SJU månader! Underbara skatt! Vi morgonmyste länge idag, han satt och lekte mellan oss. Och så busades det en hel del, han tjuter rakt ut och jag älskar att insupa hans alla drag och tokerier han har för sig numer. Han bjuder verkligen på sig själv nu :-)

Dags o göra litet ryck här innan lilleman vaknar från vilan så man får något gjort.

Bröstmjölk

Jag hade ett lager med bröstmjölk i frysen, en full låda med små påsar med skvättar. Har länge tänkt göra mig av med det men kom på att jag faktiskt kunde laga ihop något istället för att slänga. Det blev pannkakor! Gjorde en rejäl sats, det var vinna eller förlora. Stekte sent igår kväll världens lass, trodde aldrig smeten skulle ta slut. Var bra smidigare att steka pannkakor med bröstmjölk - fastnade inte lika lätt i stekpannan som de jag gör på vanlig mjölk. Eller, det kan ju ha att göra med salt/sockret då kanske - något som inte fick hänga med i. Mjöl, bröstmjölk, ägg och smör. Smaksatte det med kanel. Tyckte det luktade konstigt (kanelen?) men smakade ändå, och det var som vanlig pannkaka utan det där söta.

Idag fick Mileon pannkaka och fruktpuré till lunch, en riktig hit! Mums mums mums! Trots jag inte mosade det så noga så gick det ner. Gav han först några småbitar jag mosat med fingrarna, han gjorde lite grimaser för bitarna men smackade och "tuggade" på en gång. Gulle! Bra att det gick ner för jag har flera portioner i frysen som väntar honom framöver till både lunch o mellanmål :-)
Han satte i sig två små pannkakor, inte dåligt!

Det här var något jag själv aldrig trodde mig skulle göra, pannkakor på bröstmjölk ;-D Och även smaka själv! Maken tvärvägrar dock, ha ha!



Väntar på att lillfisen sovit klart så vi kan ta och fara iväg på ärenden och lite besök. Lika bra o ta vilan hemma då han har så svårt o relaxa när man är iväg - då vill man ju vara med, överallt, och inte missa någonting. Goa skrutt!

30 veckor

  • Värmen har tagit hårt på honom under veckan, en trött kille som inte orkat hållt sig vaken lika länge dagtid o hamnat i säng tidigare än vanligt.
  • Hans nypor är inte att bråka med! Sitter han med mig vid datorn (som nu) så sitter han och nyper mig jättehårt i armarna.
  • Håret har växt både i täthet och i längd, som längst är håret fyra hela centimetrar!
  • Börjat häva sig upp om han håller i något, snart dags att sänka sängen.
  • Mycket är läskigt och jobbigt just nu (och varit ett tag med), har svårt o bli lämnad själv med personer han inte träffat/sett på ett tag. Och plötsliga ljud, barn som är för påflugna alt. pratar/skriker/leker högt är inte heller roligt. Dammsugaren som han var rädd för innan är helt okej nu dock (tack för det, så man kan städa hemma utan ledset barn).
  • Äter som sagt mat igen, det går bättre och bättre efter vi insett att han vill ha "mycket" krydda i maten. Kryddar gärna extra med vitlök o vitpeppar. Något han ätit en hel portion utav är en fiskrätt! Förut har han ryst och illtjutit efter första tuggan och vägrat mer. Har ännu inte börjat med middag ännu, maten under en dag ser ungefär ut så här: Tidig morgon - 240 ml ersättning/välling (60/40), morgon - 1 portion gröt och 3-4 msk fruktpuré, lunch - 1-2 dl mat och ev. fruktpuré efteråt, (ev.) mellis - rån och fruktpuré, middag - 1-1½ portion gröt med 2-3 msk fruktpuré, kvällsflaska vid nattning 240 ml ersättning/välling (60/40). Han äter inte gärna ofta, utan mer och sällan. Vi får se när vi byter ut middagen till riktigt mål mat, vill vänja magen med vällingen först.

RSS 2.0