Utmaning

Jag har fått en utmaning av Hanna, och jag antar den för att bjuda lite till min rätt tomma blogg numer.


1) Vad gjorde du för tio år sedan?
Känns verkligen som en evighet sedan, jag har egentligen inte någon direkt koll och kan inte för tillfället inte ens kolla tillbaka på bilder då min dator vill ge sina sista suckar. Men jag var 19 år och in på det 20:e året, nyinflyttad till makens (då sambo) hemstad. Sökte jobb.

2) Vad gjorde du för ett år sedan?
Lite enklare att besvara, då jag kan gå tillbaka i bloggen. Mileons kolik hade tagit nya höjder och det var riktigt hemskt just då. Vi gick mer eller mindre i kolikdimman för ett år sedan prick. Så någon direkt aktivitet hade vi nog inte för oss förutom att vyssja, hjälpa skrutten så gott de gick och försöka vila när tillfället gavs.

3) Fem snacks du gillar
Chips, helst lättsaltade
Grönsaker med dip
Cheeseballs (eller heter de nacho?)
Lösgodis (I'm a real sucker!)
Jordnötter

4) Fem sånger du kan hela texten till
Utan dina andetag - Kent
Bakom spegeln - Radioaktiva Räker
Hugger i sten - Lars Winnerbäck
Two beds and a coffee machine - Savage garden
Första låten - Babblarna

5) Fem saker du skulle göra om du var mångmiljonär
Bjuda med mina nära o kära på en lång och skön resa
Bygga ut och renovera huset
Köpa en nya bilar till hushållet
Skänka pengar till forskning
Spara för framtida behov

6) Fem dåliga vanor
"Jag ska bara", det tar aldrig slut!
Blir irriterad när det är stökigt hemma
Kort stubin
Vill ha det mesta på "mitt" vis
Godisråtta

7) Fem saker du gillar att göra
Umgås med fina människor
Laga mat 
Betrakta min son
Shoppa
Vara ute i naturen

8) Fem saker du aldrig skulle klä dig i, eller köpa
Stringbikini
Haremsbyxor
Lårhöga stövlar
Gördel
Jeans med "inbyggd trosa"

9) Fem favoritleksaker
Mobilen
Kamerorna
Tv
Bilen
M's vagn

10) Tio personer jag vill se göra den här utmaningen
Jag hoppar över att utmana vidare, men är de någon som inte blivit utmanad och vill hoppa på så gör det! :-)

Årskrönika 2011

Januari

Vi hade fullt sjå att få vardagen att funka någelunda med en liten kolikbebis, det var tyngst kvällar och nätter – och det kändes som eländet aldrig skulle ta något slut. Räddningen blir bärsjal, i den åker lilleman ofta i så mamman hinner göra något hemmavid. Vi skottar ihjäl oss då väderguden ger oss mycket snö. Mileon lyfter redan stadigt på nacken även i magläge. Lillemans namnanmälan blev godkänd. Svamp i Mileons mun envisas och vi får läkemedel att pensla på flera ggr/dag som inte var populär. I samband med ett läkarbesök på sjukhuset gjorde vi även hörseltestet på Mileon, som fick godkänt. Vi lever stundvis utan vatten då vi fick problem med våran brunn och vattenpump. På 8-veckorsdagen så ler vår lille son på riktigt för första gången, en härlig känsla att se! Vi tar oss ut på kyliga promenader medans den lille sover gott nerbäddad i sin vagn.


Februari

Den bråkande magen fortsätter på den lille, och även vårat vatten försvinner till och från fortfarande. Enormt irriterande för oss allihopa. Vi tar de sista provtagningarna pga gulsoten, dem visar sig se mycket bättre än de tidigare och nu var det inte någon större fara med lilleman. Mamman i hushållet får bara mer och mer problem med en tand, får åka många vändor till tandläkaren innan allt blir bra igen. Vi slutade och började Minifomet. Åker första gången iväg med övernattning hos Mileons farföräldrar, där vi firar farfar Östen som fyller 65 år. Är även förbi mammans jobb och säger hej en sväng, bjuder alla på chokladbiskvier – lilleman är inte lika nöjd över all uppmärksamhet dock. Fyndar mycket fina kläder på klädbytardag i grannstaden.


Mars

Sorterar in mängder med framkallade bilder i album, åker på syskondejt där vi bowlar och fikar gott tillsammans. Får äntligen besked om att Mileon blivit försäkrad till fullo av försäkringsbolaget trots prematurfödd med höga gulsotsvärden som höll i sig länge – en stor lättnad! De första vaccinsprutorna tas, en ledsen liten kille som även får biverkningar med hög feber. Självklart så har vi endast Alvedon suppar hemma som han trycker ut med bravur till våran förtret, allt stängt så moster Tina är räddande ängel som har flytande Alvedon hemma som vi hämtar. Pappan fyller 30 år och firas här hemma, åker även ut och äter på restaurang. Bröstmjölken börjar sina. Är iväg till sjukgymnasten som Mileon har då han är prematurfödd, får övningar att göra hemma. Vi går många härliga promenader på den frysta sjön här hemma. Vi är på sista besöket på 107:an, läkaren Laszlo anser att allt ser jättebra ut och vi inte behöver följas upp mer än med sjukgymnastbesöken. Vänder från mage till rygg.


April

Vi firar en hel drös med familjemedlemmar. Vi låter honom numer somna på mage då han sover bäst då och vaknar inte lika lätt när magknipen kommer. Får min mens åter då jag endast delammat sedan bröstmjölksproduktionen gett upp nästintill helt. Mileon börjar även rata brösten om jag erbjuder honom så vi slutar helt, och hans mage blir även aningens bättre utav det. Får hem första boken vi skapat som handlar om hur Mileon blir till och växer i magen, bestämmer oss att fortsätta dokumentera med böcker. Vi får numer för det mesta våran säng för oss själva då den lilla herren sover i sin säng. Ta äntligen tag igen med renoveringen av Mileons rum, det har stått stilla sedan fostervattnet gick för över 5 månader sedan. Utan vatten igen i omgångar, vi får tvätta kläder och duscha oss hos min syster. Gräver med maskin i trädgården för att åtgärda vattenproblemet. Var iväg för första gången till Öppna förskolan på Mikaelsgården, träffade även Jenni med Vanja som är född samma dag som Mileon med endast 30 minuter emellan. Klipper av mig min kaluffs, själv!


Maj

Umgås med nya personer som jag lärt känna via öppnis och mammagruppen, går på långa barnvagnspromenader med dem och även här hemma. Vi åker på en väns sons dop där Mileon sköter sig jättefint – dagen till ära har han skjorta och snyggbyxor på. Börjar med smakisar som går rätt bra efter ett par omgångar. Mammas/mormors urnedsättning, nu får vi äntligen en plats att gå till. Åker på den årliga vårsjukan, dvs någon influensa. Smittar även ner dem övriga familjemedlemmarna. Firar morsdag, åker ut till mamma/mormors grav och lägger blommor där. Det är en dag med mycket delade känslor. Mileon börjar suga på tumme.


Juni

Får bakslag gällande M’s mat, men efter ett uppehåll så funkar maten igen. Successivt börjar vi ta bort ersättningen. Andra vaccinomgången med samma kraftiga biverkning. Har långväga besök och har två fina dagar tillsammans med dem. Åker till Mileons farmor och farfar, hälsar även på mina morföräldrar som är i Avesta då min kusin tagit studenten. Lillplutt blir översprungen av farmorns hund Sammie och blir förkrossande ledsen, han slocknar tvärt efter hysteriskt skrikande hur länge som helst. Får en blåtira precis under ögat. Blir meddelad löneförhöjning. Fyller i förskoleansökan med världens ångestklump i magen, dragit mig för detta. Firar midsommar här hemma på gården efter vi varit till Högbo och kikat på midsommarfirande.


Juli

Renoverar vidare i Mileons rum, det har nu blivit både golv, väggar och tak på plats! Förlänger min tjänstledighet. Åker på våran första semestertripp som en liten familj, hyrde stuga på Åland där vi hade det riktigt bra. Liten premiärgungade vid stugplatsens egna lekplats. Firade mammas födelsedag genom att samlas alla vi syskon, vi var i Uppsala och Mileon premiärbadade även i badhus då. En varm och skön dag var det, men lite ledsam med då det var första gången vi inte firar mamma.


Augusti

Åkte på en tripp genom Sverige, var ner till Göteborg och vände. Var hos Jerkers bror Henrick i hans torp och hade det riktigt trevligt. Hyrde även stuga i Leksand strand, där vi tidigare år även haft stuga tillsammans med mamma. Vädret var tyvärr inte det bästa, jag fick även prova på att vara tvåbarnsmamma för en dag då Tina jobbade och Max var med oss i stugan. Sänker spjälsängen då Mileon visat tendenser till att resa sig upp. Mileon får sin första tand i samband med tredagarsfeber, inga höjdardygn alltså. Hinner även bli sjuk igen med huvudvärk, feber och förkylning jag med.


September

Renoverar vidare, säljer av en massa kurslitteratur som legat och dammat i hög längst inne i skrubben – får fina slantar tillbaka då böckerna fortfarande är attraktiva. Börjar köpa vinterkläder åt skrutten, vi kör på Didrikson i år. Är med i en babysångsgrupp. Var till polisen och fixade nya pass åt oss då vi planerat att åka utomlands. Vi aktiverar oss i mycket, åker iväg på fika, lek och promenader med andra mammor och bebisar. Krånglar med vår kombi som åker in och ut på verkstaden. Det blev ingen solresa då maken får nytt jobb. Börjar även med hallprojekt och river ner tapeter. Tand nummer två dyker upp. Installerar ny diskmaskin då den gamla börjat fuskdiska lite väl mycket. Får positivt ÄL-test och vi ringer kliniken då vi ska köra igång igen med syskonförsök. Mileon ålar för att ta sig framåt. Och bakåt.


Oktober

Mileon blir krasslig i början av månaden och det tjorvas med sömnen rätt ordentligt. Vi åker till kliniken och gör ett syskonförsök. Jag och min syster Tina pratar så smått om en Ullaredstur. Var till tandhygienist med lilleman. Han börjar även resa sig upp mot saker, nu går det undan! Åker upp en sväng till stugan i fjällen och har det bra, där snöar det och är riktigt kallt. Vi ser getter strosa runt inpå stugknuten också. Jag och lilleman åker tillsammans med en hel hög andra mammor och barn ner till Underbara barn-mässan i Älvsjö, en toppendag summerat. Gör ett positivt graviditetstest. Anmälde oss till en ny sånggrupp för äldre barn då babysångsgruppen nu var slut. Fixar i hallen fortfarande. Mileon sover i sitt egna rum nu som nästan är klart. Han avrundar månaden med att bli sjukling igen.


November

Slår ihop min och min pappas födelsedag och firar tillsammans. Mileon lär sig krypa ordentligt. Jag och syster åker ner till Ullared och shoppar järnet båda två. Vi är till kliniken för vul men får tråkiga besked då hjärtat inte slår på det lilla livet i magen. Tar det rätt hårt både jag och Jerker. Lyckas med att köra över min egna matkasse. Jag och Mileon har hemlighetsmakeri ihop, då vi får till en fin teckning till pappan som Mileon ska ge på fars dag. Det var väldigt roligt att pyssla med tyckte lilleman. Vi firar fars dag, pappan får ett smycket och en teckning som blev uppskattat. Är till sjukgymnasten, får lite övningar att utöva hemma.  Ett nytt vul som försäkrar oss ännu mer att det blir inget syskon denna gång. Gör medicinskt missfall, är rätt bitter över situationen. Ännu mer tänder är på gång för M, jobbigt stundvis när det kommer fler på en gång.


December

Vi förbereder för 1-årskalas och avverkar det också med bravur. Lilleman får mycket fina presenter men är själv mest intresserad av inslagspappret och snörena, förstås! Han äter en egen liten minitårta på sin dag till hans stora förtjusning. Ett-årsdagen då mamma gick bort kom också, vi samlades till syskonträff, besökte mammas grav och lagade sedan mat tillsammans. Riktig ”mamma-middag”. Förbereder för julen som vi firar hemma i år. Mileon och jag åker iväg på lussefirande, lilleman iförd i tomtenissekläder. Knäpper kort till årets julkort som vi framkallar och postar till våra familjer och vänner, något som inte blev av alls förra året. Jag själv ”tomtar ” tillsammans med en annan gammal prematurmamma på neonatalen. Firar jul hemma och sedan tre dagar på rak därefter. Har lugna dagar hemma i mellandagarna. Jerker börjar bli krasslig, liksom våra tilltänkta nyårsgäster. Vi firar stillsamt här hemma, åt tre-rätters och vid nyårslaget låg vi allihopa i våra sängar.


RSS 2.0